Frukostseminarie med Riksdagens Djurskyddsforum i samarbete med Djurens rätt, The Body Shop och Cruelty Free International (EJ REG)

Under onsdagen deltog SenzaGens vd Anki Malmborg Hager i ett frukostseminarie i Sveriges riksdag anordnat av Riksdagens Djurskyddsforum Birgitta Ohlsson (L) och Jens Holm (V) i samarbete med Djurens rätt, The Body Shop och Cruelty Free International. Seminariet anordnades för att informera på plats om hur Sveriges politiker ser på ett globalt förbud av djurförsök på kosmetika och Anki presenterade om djurfria metoder för testning av kemikalier och kosmetika.

För några veckor sedan klubbade EU igenom att unionen ska jobba för ett globalt förbud mot djurtester av kosmetiska produkter efter en omröstning med resultatet 620 ja mot 14 nej. Men det saknas fortfarande lagar mot djurförsök av kosmetiska produkter och ingredienser i stora delar av världen. Detta trots att godkända och vetenskapligt bevisat mer effektiva och exakta icke-djurbaserade metoder som både är snabbare och ofta billigare finns tillgängliga.

Cruelty Free International driver en världsomspännande kampanj tillsammans med The Body Shop om att stoppa djurförsök över hela världen under parollen Foreveragainstanimaltesting och intresset för SenzaGens in vitro -metod, där man testar på mänskliga celler i stället för på djur var stort på detta seminarie.

”Att man fortfarande testar på djur i stora delar av världen är egentligen väldigt svårt att förstå när de nya metoderna är mycket säkrare. I snitt har djurtesten en träffsäkerhet på ca 72% och det test vi utvecklat, GARDskin ligger på >90%. Dessutom får man svar hur en mus reagerar jämfört med hur det påverkar det mänskliga immunförsvaret” säger Anki Malmborg Hager, vd SenzaGen.

Seminariet är en del i ett mycket viktigt initiativ att politiskt och via opinion driva frågan om att komma från djurförsök och framför allt att kräva säkrare tester av kemiska ingredienser i de produkter som omger oss i vardagen.

”Det har varit en fantastisk möjlighet att få delta i detta och vi ser fram mot att kunna fortsätta bidra till hela projektet på det bästa sätt vi kan” säger Anki Malmborg Hager, vd SenzaGen.

 

 

För mer information, kontakta:
Anki Malmborg Hager, vd, SenzaGen AB
Email: anki.malmborg.hager@senzagen.com
Tel: +46 768 284822