SenzaGen utser Axel Sjöblad till ny VD – ska leda bolaget in i en expansiv försäljningsfas

Axel Sjöblad har lång erfarenhet av att leda och utveckla globala tillväxtbolag inom medicinsk teknik och Life Science. Han har en stark och målinriktad profil och kommer närmast från rollen som VD för BioGaia AB, ett företag med försäljning i 100 länder. Under Axels tid som VD på BioGaia från 2016 till 2018, stärkte bolaget sin marknadsledande position samtidigt som bolagsvärdet ökade från cirka 4 miljarder SEK till cirka 7 miljarder SEK. Innan BioGaia var Axel President Sales and Service North Europe och VD för Getinge Sverige AB och Regional Vice President Northern European Markets på Gambro med ansvar för dotterbolag med verksamhet i ett antal europeiska länder. Axel är civilekonom och har en Executive MBA från Handelshögskolan i Stockholm. Han är styrelseledamot i VibroSense Dynamics och före detta elitspelare i handboll.

”Vi är glada att kunna välkomna Axel Sjöblad som VD under denna viktiga fas i vår tillväxtresa. Axel har en gedigen kommersiell bakgrund inom Life Science och kommer att tillföra värdefull kompetens genom sin breda erfarenhet av att driva försäljning på en internationell marknad. Styrelsen är övertygad om att Axel har vad som krävs för att vidareutveckla det som avgående VD Anki Malmborg Hager byggt upp under de senaste åren”, säger Carl Borrebaeck, styrelseordförande i SenzaGen.

Axels fokus är att expandera den globala försäljningen baserat på SenzaGens unika produktportfölj för djurfria allergitester.

”SenzaGen är ett mycket välskött företag som byggts upp långsiktigt och seriöst och jag ser fram emot att utveckla företaget vidare mot en fullskalig kommersialisering. Bolagets testmetoder har potential att fylla ett unikt kundbehov och att driva fram ett paradigmskifte inom testningsindustrin som innebär att man med större träffsäkerhet och utan djurförsök kan identifiera ämnen som orsakar allergier. Jag ser mycket fram emot att vara en del av detta”, säger Axel Sjöblad.

SenzaGen har sedan Anki Malmborg Hager tillträdde 2014 gått från att vara ett spännande innovationsbolag till ett bolag i kommersialiseringsfas. På kort tid har bolaget utvecklat en unik testmetodik med potential inom flera applikationsområden och industrier samt knutit till sig viktiga licens- och distributionspartners. Inom testningsindustrin pågår en omvandlingsprocess som SenzaGen är med och driver.

”Anki har gjort ett fantastiskt arbete med att ta en akademisk innovation till en färdig produkt. På ett drivande och visionärt sätt har hon breddat marknadspotentialen för GARD®-plattformen och därigenom byggt bolagets marknadsvärde allt eftersom ett ökat antal licens- och distributionsavtal knutits till bolaget. För att ha fortsatt tillgång till hennes breda kompetens och erfarenhet kommer bolagets större ägare att föreslå Anki som styrelseledamot i SenzaGen i samband med årsstämman den 15 maj”, säger Carl Borrebaeck, styrelseordförande i SenzaGen.

För mer information, vänligen kontakta:
Carl Borrebaeck, Styrelseordförande, SenzaGen AB
Email: carl.borrebaeck@immun.lth.se | Mobil: 0708 218330

Tina Dackemark Lawesson, Director Investor Relations & Corporate Communications
Email: tina.lawesson@senzagen.com | Mobil: 0708 202944

Denna information är sådan information som SenzaGen AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 12 april 2019, kl. 08.30 CET. 

Om GARD®
GARD® består av en grupp tester för analys av kemikaliers förmåga att starta en allergisk reaktion hos människa. Genom att analysera hundratals markörer genererar GARD® stora mängder data och levererar resultat med över 90 procents precision. Detta kan jämföras med dagens standardmetod – tester på möss – som endast uppnår 70-75 procents precision. SenzaGens test kan dessutom kvantifiera den allergiframkallande potentialen för en kemisk substans.

Om SenzaGen AB (publ)
SenzaGen gör det möjligt att ersätta djurförsök med genetiska tester i provrör för att bedöma om de kemikalier vi kommer i kontakt med i vår vardag är allergiframkallande. Det kan till exempel handla om kosmetika, läkemedel, livsmedel och färgämnen. Bolagets patentskyddade tester är de mest tillförlitliga på marknaden och ger mer information än traditionella utvärderingsmetoder. Testerna säljs i egen regi i Sverige och USA, och genom partners i flera andra länder. De närmaste åren kommer bolaget expandera geografiskt, knyta till sig fler distributionspartners och lansera nya, unika tester. SenzaGen har sitt huvudkontor i Lund och dotterbolag i USA.

SenzaGen är listat på Nasdaq Stockholm First North (ticker: SENZA). FNCA Sweden AB, +46(0)8-528 00 399 info@fnca.se, är bolagets Certified Adviser. Mer information om SenzaGen finns att tillgå via www.senzagen.com.

Bifogat dokument