Nu bloggar vi för Dagens Industri!  SenzaGen tar över stafettpinnen i DI:s Gasellsprånget

Hej!

Som årets vinnare i DI:s Gasellsprånget är det nu dags för oss på SenzaGen att ta över stafettpinnen att blogga för DI efter Maria Forssell på BioCool AB. Texterna hittar ni även här hos oss. Vi är glada för det förtroende vi fått av DI och Gasellsprånget och hoppas kunna bidra med nya kunskaper om vårt bolag och våra produkter samtidigt som vi vill dela med oss om våra tankar om entreprenörskap inom vår bransch som ett spin-out företag från forskningsvärlden.

 

Jag vill först passa på att tacka Maria Forssell för hennes generositet och de insikter som hon delat med sig i bloggen och direkt med oss. Lycka till!

Det är bråda tider för oss på Senzagen, det är mycket som ska på plats innan det är dags för semester. Som för er alla, misstänkter jag. Man tror alltid att man ska hinna mer än man gör och nu har det ju varit extra körigt eftersom vi har haft ett helt fotbolls-EM att spela också.

Vad är då SenzaGen? SenzaGen är ett litet innovationsbolag med rötterna i forskningsvärlden i Lund. Vår affärsidé går enkelt uttryckt ut på att använda odlade mänskliga celler och genteknologi, för att testa om olika ämnen är allergiframkallande. Det är viktigt av en rad olika skäl. Genom att använda vår metod, GARD (Genomic Allergen Rapid Detection), kan företag som tillverkar olika typer av konsumentprodukter som smink, krämer, rengöringsprodukter och läkemedel testa att ämnen i deras produkter inte framkallar allergier, och därmed kan dessa företag ta fram bättre och säkrare produkter.

Vår metod har visat sig vara mer effektiv än befintliga test på marknaden. Och GARD kan dessutom ersätta djurförsök. Vad många inte känner till är att försäljning av djurtestad kosmetika och hygienprodukter är förbjudet inom EU sedan 2013 och att flera stora länder nu väljer att ta efter. Även om vi idag skriver 2016 måste vi dock tyvärr konstatera att arbetet med att följa lagstiftningen har gått ganska trögt. Arbetet med att ta fram alternativa metoder till djurförsök är en utmaning. Att det är klurigt rent vetenskapligt kan man ju inse, men att det faktum att människor av naturen är motståndare till förändringar ska ligga så djupt är något vi brottas med dagligen. Att ändra sina vanor och acceptera en förändring är inte självklart, trots att lagen kräver det. Visste ni att många kosmetikabolag har inte lanserat en enda ny ingrediens sedan 2013, eftersom man är osäker på hur man ska testa att den är säker?

Det är en utmaning, men samtidigt det som driver oss. Som ni förstår så brinner vi på SenzaGen för att sprida vår metod och på sikt etablera en ny standard för säkerhetstester på en rad olika produkter. Det var ett av skälen till att jag valde att engagera mig i bolaget. Även om vi är ett litet bolag har vi förhoppningar om att kunna vara med och bidra till att vi alla kan försäkra oss om att de produkter vi använder inte ger oss allergi och vara ett bättre alternativ till dagens djurförsök.

/Anki Malmborg Hager

Faktaruta: Anki Malmborg Hager

Anki Malmborg Hager, VD på SenzaGen AB sedan 2014

Ålder: 50 år

Utbildning: Civilingenjör i kemiteknik LTH, PhD i Immunteknologi Lunds universitet, MBA Falconbury

Erfarenhet: Post-doc på UC Davis, Forskarassistent på avd för Immunteknologi LU, VP Business Development på Alligator Bioscience AB, Investment director på LU Bioscience AB, VD på Cantargia AB, XImmune AB och DiaProst AB.

Nuvarande styrelseuppdrag: Diaprost AB, Immunovia AB, Avena partners AB

Intressen: Resor, fotboll och vin.

SenzaGen AB
Medicon Village, Scheelevägen 2, 223 81 Lund
www.senzagen.com
+46 (0)46 2756200 (vxl)
info@senzagen.com

Anki Malmborg Hager, VD
amh@senzagen.com
+46 76 8284822

Om SenzaGen
SenzaGen erbjuder in vitro-tester för hud och luftvägar till kosmetisk, kemisk och farmaceutisk industri som ersätter behovet av djurförsök. Bolagets unika test GARD är baserat på forskning från Institutionen för Immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola. SenzaGen är baserat på Medicon Village i Lund, Sverige.

Om GARD
Genom att analysera 200 respektive 389 markörer beroende på test, genererar GARD stora mängder data och levererar resultat med 90 % tillförlitlighet. Detta kan jämföras med den gyllene standarden som är djurtester på möss som ger endast 72 % tillförlitlighet. SenzaGens test har därtill förmågan att mäta potensen (styrkan) av en substans och kan därmed avgöra till vilken grad en substans orsakar allergi.